De legende van de Heilige Christoffel

Reizen maken was vroeger niet zonder gevaar voor eigen leven. Bescherming kon men dus wel gebruiken. Met name in de Middeleeuwen haalde men steun uit de legende van de Heilige Christoffel die hen bescherming gaf.

Volgens de legende was de Heilige Christoffel, ook wel Sint-Christoffel of Christusdrager genoemd, een reusachtig grote en sterke man uit Kanaän. Hij heette Offerus en diende als boerenknecht. Iedereen was blij met hem, desondanks bleef hij nooit lang op dezelfde plaats. Hij daagde zichzelf uit door zich blijvend af te vragen wie de machtigste heerser was die hij kon dienen.
Zo kwam hij terecht bij de koning. De koning was heel blij met deze sterke man. Er was een oorlog aan de gang die hij graag wilde winnen. Offerus vocht voor de koning en nog diezelfde dag vluchtte het leger van de vijand voor die grote sterke reus. ‘s Avonds was er een groot feest in het paleis en Offerus mocht naast de koning aan tafel zitten. Er werd gegeten, gedronken, gepraat en er klonk prachtige muziek. Plotseling maakte de koning een kruisteken. Offerus vroeg hem waarom hij dit deed. De koning keek angstig om zich heen en fluisterde dat in het liedje gezongen werd over de duivel. Offerus stond op, want de koning was dus niet de machtigste, de duivel was nog veel machtiger.

Offerus zocht de duivel op en trad bij hem in dienst. Hij had geen idee wie het was en dat hij vooral slechte en kwaadaardige dingen deed. Offerus was behulpzaam tot hij er op een dag achter kwam dat ook de duivel bang was en wegvluchtte voor een houten kruis. De duivel bleek bang voor Christus. Offerus concludeerde dat hij zijn zoektocht naar de machtigste heerser moest voortzetten.

Offerus zocht en zocht. Hij kwam terecht bij een oude kluizenaar. Die vertelde hem over Jezus Christus, die er was om mensen te helpen en gelukkig te maken. Offerus wilde Christus graaag dienen dus bedacht de kluizenaar een idee waarmee hij Christus kon helpen. Hij bracht de grote, sterke Offerus naar een gevaarlijke rivier, waar veel mensen in verdronken en vroeg hem om iedereen veilig naar de overkant te brengen. Zo geschiedde. Elke dag droeg hij de mensen op zijn schouders en zorgde ervoor dat ze veilig aan de overkant kwamen. Dat deed hij zeven jaar lang. Tot hij op een nacht wakker werd van een stem. Hij liep naar het water, maar zag niemand. Terug in bed hoorde hij die stem weer, maar ook de tweede keer zag Offerus niemand. Pas na drie keer vond hij een kind. Hij nam het op zijn schouders en droeg het over de rivier. Maar halverwege werd het kind zwaarder en zwaarder. Offerus dacht dat hij zou verdrinken. Hij keek omhoog naar het kind op zijn schouders en was verwonderd van de pracht die hij zag. Het kind straalde als de zon en zei: “Ik ben de Koning die jij zoekt, ik ben Jezus Christus. Je leven lang heb je naar mij gezocht en zeven jaar heb jij mensen gedragen, geholpen en in veiligheid gebracht, daarom zal ik je nu dopen in mijn naam en vanaf dit moment heet je Christoffel, Christusdrager”.

De volgende morgen vonden mensen Christoffel in zijn hut, hij was dood. De oude kluizenaar begreep dat Offerus gevonden had waar hij zijn hele leven naar gezocht had.

Voor welke gelegenheid geef je een Heilige Christoffel?

Een Heilige Christoffel werd vaak gegeven, wanneer je los gelaten werd. Wanneer je als mens een stap maakte naar volwassenheid. Je ging alleen reizen of alleen in de auto. Je werd uitgezonden naar een land in oorlog.
De achterblijvers wisten dat er nieuwe oorden ontdekt zouden worden zonder hen en hun diepste wens was telkens weer. “Ga en verken jouw grenzen, maar kom weer veilig thuis”

Bekijk het assortiment

Kom veilig thuis

Een reisamulet van de Heilige Christoffel dient als geluksbrenger voor onderweg. Van de Heilige Christoffel wordt gezegd dat hij ongelukken onderweg voorkomt en dat hij zorgt dat je veilig thuis komt. Tijdens de reis zal de Heilige Christoffel over je waken en je weer veilig thuis brengen.

Genoeg keuze

Bekijk hier de diverse uitvoeringen

Sleutel-
hangers

bekijk

autoplaquettes
/ magneten

Bekijk

hangers
/ Medaillons

Bekijk